kds

Een scheiding…

Een scheiding…

Na een scheiding is alles ineens anders. Eerst doe je veel samen, nu sta je er alleen voor. Je moet veel uitzoeken en regelen. Grote veranderingen waaraan je je moet zien aan te passen en die gepaard gaan met vragen en emoties. Het vraagt veel energie, het eist soms zelfs al je aandacht op en veroorzaakt dus veel stress. Je hebt verlies te verwerken. Je familie en vrienden vinden er misschien ook iets van en misschien verandert daardoor de steun die je krijgt. Je wilt je werk goed blijven doen, want dat geeft een goed gevoel en je moet er immers ook van leven.

Voor iedereen anders

Iedereen gaat op zijn eigen manier met een echtscheiding om. Bij de een kan het voelen als een opluchting bij de ander alsof er een dierbare verloren is. Sommige mensen zijn dan blij met hun werk als afleiding, terwijl anderen tot niets komen. De een kan niet huilen, een ander wordt vaak door tranen overvallen. Ook onzekerheid over je toekomst kan een grote rol spelen tijdens een echtscheiding. In ieder geval probeert iedereen het een plaats te geven in het dagelijks leven.

Gescheiden ouderschap?

Als jullie kinderen hebben dan is je situatie nog ingewikkelder. Dit was niet jullie bedoeling bij het stichten van je gezin. Nu moet je je partner loslaten. Maar als ouders ga je wel met elkaar verder en je wilt schade aan je kind voorkomen. Je wilt je kinderen helpen bij hun negatieve gevoelens en bij hun aanpassing aan de nieuwe situatie. Je moet de zorg en opvoeding in twee huizen gaan doen. Jij zult je kind minder bij je hebben en hij/zij heeft jou minder bij zich. Dat geeft niet alleen verdriet, ook kun je je kind dan niet steeds ondersteunen. En je mist tijdelijk de positieve en vreugdevolle ervaringen samen met je kind die jou en je kind tot steun kunnen zijn.

Aandacht voor gevoelens

Om te voorkomen dat negatieve gevoelens je leven (gaan) overheersen, kan het helpen aandacht te besteden aan hoe je de scheiding en alle gevolgen beleeft en probeert te verwerken; hoe jij vormgeeft aan je leven zonder je partner en (eventueel) aan je gescheiden ouderschap.