kds

Kinderen en ouderschap

Kinderen en ouderschap

Voor je kind brengt de scheiding emotionele gevolgen met zich mee, en vaak ook veel praktische (dagelijkse) veranderingen. Dat is onvermijdelijk, maar niet onoverkomelijk. Voor je kind verandert er veel, zowel in grote als in kleine zaken. Je kind kan één van de twee meest vertrouwde personen in zijn leven niet meer dagelijks om zich heen hebben en daardoor gemisgevoelens ervaren. Ook is niet meer vanzelfsprekend dat hij/zij dagelijks leuke en vervelende belevenissen, gevoelens en gedachten met beide ouders kan delen.

Dagelijks ritme

Als ouder kun je veel doen om je kind(eren) aan de nieuwe omstandigheden te laten wennen, om je kind te leren omgaan met het verlies en om weer een dagelijks ritme/evenwicht terug te vinden. De module kan je hierbij ondersteunen.

Veranderend ouderschap
Door het bestaan van je kind ben je voor altijd met elkaar verbonden als ouders. Na een scheiding moet je de zorg en opvoeding herorganiseren (in twee huizen) en je losmaken van je partnerrelatie. Je moet een nieuw patroon ontwikkelen in communicatie en verwachtingen. Je bent en blijft van elkaar afhankelijk voor het realiseren van een belangrijk persoonlijk doel: je kind goed laten opgroeien. Je kunt als ouders als team blijven functioneren door de ander als ouder te accepteren en door voldoende overeenstemmende regels en rituelen.